11 maj 2010

Lavanda in mozaiki

Greš na izlet v Spilimbergo in Venzone? Jasnooooo!! Kaj sploh vprašaš!

In smo šli. Prva postaja je v Spilimbergu Scuola Mosaicisti – šola, kjer se naučiš izdelovati mozaike. Ima čudovito galerijo, ki se razteza po vseh hodnikih šole. Vsekakor vredno ogleda. Samo mesto se mi ni zdelo nič posebnega, razen tega, da so po vseh lokalih ob 13 uri v soboto skoraj vsi pili črno vino iz lepih,velikih kozarcev na peclih. Zanimivo ...




Venzone je mestece v Beneški Sloveniji, na novo zgrajeno po potresu leta 1976. Kamnite ulice, kamnite hiše, vse čisto in urejeno. V mestu se nahaja grobnica mumij, ki so jih odkrili pri izkopavanju. Konec oktobra imajo Praznik buč – s skokom v srednjeveško obdobje. Nisem še bila, je pa baje vredno ogleda in je že označeno na mojem koledarju (23. in 24.10.2010).

No, tokrat me je premamila trgovina z lavando. Po slikah sem vidla, da je vse viola, si pa nisem mislila, da je tako velika oz. tako originalna. V bistvu je v razstavno-prodajni prostor urejena cela hiša. Spodnji del je »prava« trgovina, podhod oz. odprti hodnik je bolj po starinsko urejen, po stopnicah prideš v prvi štuk in so artikli razstavljeni po namenu uporabe: v jedilnici, v dnevni sobi, v kopalnici in v spalnici. Na podstrešju je pa še mini dvorana. Seveda vse zavito v odtenke viola in odišavljeno. Imeli smo pokušino jedi in pijačo iz lavande. To že vem, da ni nič posebnega, saj lavanda ni prav nič ukusna. Je pa predstavitev tista, ki privleče. Nikoli ne bi postregla pomarančno- lavandino marmelado s sirom. V tem viola odišavljenem ambientu je pa ta kombinacija bila celo užitna. Mogoče je pa mal pomagal lavandin liker, (je bil viola barve), pa čokoladni, pa lavandino žganje. Je pa pošteno zasoljena, s cenami namreč...
Vsako leto organizirajo v drugem mestu Festa della Lavanda. Letos bo v Lignano Sabbiadoro (UD) 24. in 25.julija. Tudi to je že označeno na mojem kolendarju.

8 komentarjev:

  1. Tole je pa moral biti res en hud izlet.Pa tale trgovinica, pa njene dišave- mega!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sigurno je vse kar je v zvezi s sivko na tvojem koledarju :))),

    kar se pa destilacije tiče------tvoja je zakon :))))

    OdgovoriIzbriši
  3. O, kulsko, vse v lila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Si kar predstavljam tvoj nasmešek, ko si vstopala v viola hišo. Lavandin raj :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Okus gor ali dol, barva je pa lepa. Verjamem da je bilo vse skupaj čudovito doživetje in lepo da si ga delila z nami.

    OdgovoriIzbriši
  6. če po pravici povem, da sem ti fovš tega ogleda - mi pol oprostiš, kajne? :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Priporočam za enodnevni izlet. ko bi nekam šel pa ne veš kam. Šola mozaikov je odprta samo med tednom, za vikend po dogovoru- bolj za skupine.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jaz sem hodila na praznik buč v Venzone dobro desetletje nazaj. Vredno ogleda: povorka, buče velikanke, hrana iz buč ... Še zdaj večkrat naredim njoke iz buče, ki em jih prvič jedla tam.

    OdgovoriIzbriši