22 marec 2009

To pa sigurno nikoli ne bom delala...

...tako sem vedno pomislila, ko sem gledala kako nastajajo košare. Občutek, da je to tako trdo, nehvaležno delo za prste. Nategovanje in prepletanje vejic se mi ni zdelo simpatično opravilo. Ampak ker moram provat prav vse, kar vidim, sem tudi to. In to uspešno začela in dokončala mojo, samo mojo košaro.

Začne se s pripravo ogrodja - olupiš veje jesena ali leske in narediš (če se seveda prej ne zlomi) dva kroga , ter jih pravokotno povežeš. Dolgo vejo "beke" prepoloviš in prepleteš rozeto.


Potem olupiš (če seveda ne počijo) in obdelaš rebra ter jih vstaviš v rozeto.

Nato začneš prepletat z vedno debelejšimi vejemi, ki jih lahko olupimo ali pa ne. Najlepše pa je bilo prepletat srobot, ki ga pa moraš prej skuhat in olupit. In počasi je košara dobila ta pravo obliko in celo uporabna je. Zdaj moram samo še češnje počakat.



Vendar se je prvotna ideja, da bom naredila za pirhe majhne košarice med delom kar hitro zgubila. Veje so pokale, prsti so boleli - sem pirhe takoj vidla zavite v navaden škartoc.


To so pa moje pridne sošolke in večji del košar v nastajanju.



6 komentarjev:

  1. Heeej, to pa je uspeh, prav dobre košare ste naredile. Naslednjo zimo, ko ti zmanjka dela na zraku, pa spet naprej, kajne? :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super delo! Tole izdelovanje košar je zimsko delo. Pri nas dedek dela nove in nove, vsako zimo znova in znova. Ga je zanimivo opazovat, da bi se pa lotila tega ... ah, bi izgubila živce z vsemi polomljenimi palicami. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Res se lotiš vsega. In rezultat je tudi tokrat čudovit.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jejj kok so cartkane na zadnji slikici ... vse v vrsti :)

    Jaz bi tudi to delala :) moj stari ata je znal plesti košare in koše, sam je prehitro umrl, da bi me lahko kaj naučil :(
    Spomnem pa se, da je on veje kuhal - vi ste delali na "surovo"?

    OdgovoriIzbriši
  5. Odvisno s kakšnimi vejimi delaš. Srbot in vrbo smo skuhali. Vrbo pa lahko tudi samo olupiš, brez kuhanja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ej Dodo super!!! Sem parkrat skušala nagovorit mojega strica, da mi pokaže kako se to dela, pa nikakor ne prideva do tega. Sedaj vem, koga še lahko gnjavim :)!

    OdgovoriIzbriši